Ταϊλάνδη: Απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν τα συνδικάτα στο δημόσιο

Αυξάνοντας τις πιέσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 09:18
A- A A+

Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Ταϊλάνδη κάλεσαν σε απεργία σήμερα Τετάρτη, μια ημέρα μετά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα από τον πρωθυπουργό, που ζήτησε από τον στρατό να δώσει ένα τέλος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διαρκούν μήνες.

Χιλιάδες διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συνέχιζαν την διαμαρτυρία τους στην έδρα του πρωθυπουργού Σάμακ Σουνταραβέτζ, διατρανώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν έως ότου να παραιτηθεί.

Πάντως η Μπανγκόκ παρέμενε ήρεμη σήμερα το πρωΐ, αντίθετα με όσα συνέβησαν χθες, όταν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τους τραυματισμούς 45 άλλων, εξωθώντας τον Σάμακ να ζητήσει από το στρατό να καταστείλει τα επεισόδια.

Ο στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, τηρώντας στάση ουδετερότητας λίγο πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από το πραξικόπημα στο οποίο είχε προβεί η ηγεσία του ανατρέποντας τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα, σήμερα αυτοεξόριστο στο Λονδίνο.

Η κίνηση ήταν μειωμένη στην ασιατική μεγαλούπολη, κυρίως λόγω του φόβου ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα υπολειτουργήσουν εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τα σχολεία έμειναν κλειστά για δεύτερη ημέρα μετά την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Σε μια "πρώτη ένδειξη (βούλησης για να υπάρξει προσπάθεια) συμβιβασμού", όπως τη χαρακτήρισε η εφημερίδα Bangkok Post, ο Σόντι Λιμτονγκούλ, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία, είπε ότι η κρίση δεν θα επιλυθεί εάν δεν παραιτηθεί ο Σάμακ και αντικατασταθεί "από τον Σομτσάι Ουονγκσάουατ ή το Σουραπόνγκ Σουμπουονγκλί". Πρόκειται, αντίστοιχα, για τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Οικονομίας. Δεν είναι σαφές γιατί οι δύο αυτές προσωπικότητες είναι αποδεκτές από την αντιπολίτευση.

Ο Σόντι αξίωσε από την κυβέρνηση να υποσχεθεί να μην τροποποιήσει το Σύνταγμα, να αναστείλει την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής, να δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να αποδεχθεί την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για ένα ναό στην Καμπότζη που διεκδικείται από εθνικιστές Ταϊλάνδη - κατά την οποία η απόφασή της να συναινέσει στην διεκδίκηση καθεστώτος πολιτιστικού μνημείου της UNESCO από την Καμπότζη είναι αντισυνταγματική.

Οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τροφοδοτούν το εθνικιστικό αίσθημα όσον αφορά το ζήτημα του ναού, κι ανάγκασαν τον υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση τον Ιούλιο.

Η ΛΣΔ αυτοπροβάλλεται ως δύναμη υπεράσπισης του βασιλέα Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέτζ και αντιτάχθηκε στην υποτιθέμενη προσπάθεια του Τάκσιν να μετατρέψει το βουδιστικό βασίλειο σε κοινοβουλευτική δημοκρατία -κατηγορία που ο ίδιος, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, έχει διαψεύσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή