Φιντέλ Κάστρο: «Πυρηνική βόμβα» ο «Gustav»

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 10:34
A- A A+

«Πυρηνική βόμβα» χαρακτήρισε σήμερα ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τον τυφώνα «Gustav» που έπληξε τη χώρα του.

Σε στήλη στο Internet ο ίδιος είπε ότι ο «Gustav» με ένταση 240 χλμ. την ώρα έπληξε τη δυτική Κούβα το Σάββατο, καταστρέφοντας 100.000 σπίτια και όλες τις καλλιέργειες.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κάστρο από το Isle of Youth όπου βρίσκεται, 64 χλμ. από τις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, είπε ότι η εικόνα του θύμισε την ερήμωση της Χιροσίμα όταν την είχε επισκεφθεί μετά την πυρηνική καταστροφή του 1945 στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να συντηρήσουμε τα θύματα του τυφώνα», γράφει ο πρώην ηγέτης, επισημαίνοντας ότι μόνο 16 φούρνοι λειτουργούν στο νησί.

Ο 82χρονος Κάστρο ο οποίος άρχισε να αρθρογραφεί μετά την παραχώρηση της εξουσίας στον αδερφό του Ραούλ Κάστρο κατόπιν εγχείρησης στην οποία υπεβλήθη προ διετίας, τύπωσε μία επιστολή από φίλο του στο Isle of Youth που έλεγε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι τα σπίτια που καταστράφηκαν στο νησί ανέρχονται σε 20.000 έως 25.000.

Την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΝ, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της Κούβας, μετέδωσε ότι περισσότερα από 90.000 σπίτι καταστράφηκαν στα ηπειρωτικά του Πινάρ ντελ Ριο, που έπληξε ο «Gustav» μετά το πέρασμά του από το Isle of Youth.

H Πινάρ ντελ Ριο έχει περίπου 750.00ο κατοίκους και το νησί περίπου 85.000. Ευτυχώς ο τυφώνας δεν άφησε στο πέρασμά του

θύματα.

Ο Κάστρο προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν θυσίες για να συνέλθει η περιοχή από τις ζημιές και ότι το κόστος της αποκατάστασής τους θα είναι υψηλό.

«Εκατό εκατ. δολάρια σημαίνει μόνο εννέα δολάρια ανά κάτοικο και θα χρειαστούμε περισσότερα. Θέλουμε 30 φορές, 40 φορές αυτό το ποσόν που θα καλύψει μόνο τις στοιχειώδεις ανάγκες», πρόσθεσε.

«Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη δουλειά των ανθρώπων και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας».

Η Ρωσία, που ανανεώνει τις σχέσεις της με την Κίνα, πρώην σύμμαχος της στον Ψυχρό Πόλεμο, είπε ότι θα στείλει τέσσερα αεροπλάνα με τρόφιμα και άλλα είδη στο νησί από σήμερα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα.

Μετά το πέρασμα από την Κούβα ο «Gustav» κινήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού όπου υποβαθμίστηκε με ένταση ανέμων 177 χλμ. την ώρα, πλήττοντας την Δευτέρα της ακτές της Λουϊζιάνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή