Προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην ΕΕ προγραμματίζει η Ρωσία

Αιτία οι «εργασίες συντήρησης» του αγωγού
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 15:30
A- A A+

Η Μόσχα προτίθεται να διακόψει προσωρινά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για 30 ώρες αυτή την εβδομάδα, αναφέρει στο δικτυακό της τόπο η γερμανική εφημερίδα Βerliner Morgenpost. Αιτία της προσωρινής διακοπής, σύμφωνα με την Gazprom, η εκτέλεση εργασιών ρουτίνας για συντήρηση.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μετά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού, θα ακολουθήσει εικοσιτετράωρο με μειωμένη κατά το ήμισυ ροή του φυσικού αερίου.

Αν και γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου υποστήριξαν ότι άκουσαν για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για ανάγκη εργασιών συντήρησης, η Gazprom επέμεινε ότι οι εργασίες αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν έξι μήνες.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Berliner Morgenpost, εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε τα εξής: «Ανακοινώνουμε σήμερα τις εργασίες συντήρησης ώστε να μην προκαλέσουν σοκ και ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή».

Ωστόσο, αυξημένη ήταν το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή ανησυχία για πιθανές διακοπές της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ από τη Ρωσία.

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ είχε υποστηρίξει ότι το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή να διακοπεί η ροή πετρελαίου προς Πολωνία και Γερμανία μέσω του αγωγού Ντρούμπζα, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι διακοπές αυτές αποδίδονταν σε εργασίες συντήρησης, αλλά ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής πάντα περιελάμβανε προφανές μήνυμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή