Οι μάχιμες μονάδες των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποσυρθούν από τη Βαγδάτη εντός 10 μηνών καθώς το επίπεδο της βίας στην πρωτεύουσα του Ιράκ μειώνεται, υποστήριξε ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα Ντέηβιντ Πετρέους σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα Financial Times.
Η δήλωση γίνεται ενώ Ουάσινγκτον και Βαγδάτη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης διμερούς συμφωνίας σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την λήξη της σχετικής εντολής του ΟΗΕ στο τέλος του 2008.
Ο Πετρέους αναφερόταν στους περίπου 16.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού - επί συνόλου 145.000 - που επιχειρούν στη Βαγδάτη, διευκρινίζουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν είναι εφικτό οι μάχιμες μονάδες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Βαγδάτη έως τον Ιούλιο (του 2009), ο Πετρέους δήλωσε: "εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ναι. Ο αριθμός των επιθέσεων στη Βαγδάτη τελευταία ήταν... νομίζω λιγότερες από πέντε (σ.σ. την ημέρα) κατά μέσον όρο, και είναι μια πόλη επτά εκατομμυρίων ανθρώπων".
Ο στρατός των ΗΠΑ παρέδωσε την Δευτέρα την ¶νμπαρ στην δικαιοδοσία των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας - δύο χρόνια πριν, η επαρχία έμοιαζε σχεδόν χαμένη εξ αιτίας της σουνιτικής εξέγερσης. Ήταν η 11η από τις 18 επαρχίες του Ιράκ που αποδόθηκε στον έλεγχο της, υποστηριζόμενης από την Ουάσινγκτον, κυβέρνησης της χώρας μετά την εισβολή του 2003.
Ιρακινοί πολιτικοί δηλώνουν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως το 2011. Aμερικανοί αξιωματούχοι επιφυλάσσονται, με το επιχείρημα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το ζήτημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα να προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα 16 μηνών για την αποχώρηση και τον Ρεπουμπλικάνο Τζων ΜακΚέην να αντιτίθεται στον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.