ΗΠΑ: Στην Κατηγορία 4 ο κυκλώνας «Ike»

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 08:19
A- A A+

Ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο κυκλώνας «Ike», φθάνοντας την εξαιρετικά επικίνδυνη Κατηγορία 4 στην πενταβάθμια κλίμακα Saffir-Simpson και κινείται στον Ατλαντικό, την ώρα που η τροπική καταιγίδα «Hanna» συνέχιζε, προσωρινά τουλάχιστον εξασθενημένη, να κινείται προς τις Μπαχάμες και τις ακτές των ΗΠΑ.

Ο «Ike» ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας την καταστροφική Κατηγορία 5, όμως δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με αμερικανούς μετεωρολόγους (συνεχής ενημέρωση για το φαινόμενο μέσω Διαδικτύου: www.nhc.noaa.gov/index.shtml).

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις από την τροπική καταιγίδα «Janna» προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην Αϊτή, με τουλάχιστον 61 νεκρούς. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ κήρυξε τη χώρα σε "κατάσταση καταστροφής".

Η «Hanna» προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί ξανά σε κυκλώνα, θα πλήξει τις Μπαχάμες σήμερα Πέμπτη και κατόπιν τις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα τις ακτές ανάμεσα στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, το Σάββατο.

Η Αϊτή είχε ήδη δεχθεί τρομακτικό πλήγμα από τον κυκλώνα «Gustav».

Αμερικανοί μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει τουλάχιστον 14 έως 18 ισχυρά τέτοια φαινόμενα για την φετινή εξαμηνιαία περίοδο των κυκλώνων που ξεκινά την 1η Ιουνίου. Κατά μέσον όρο σημειώνονται 10 τέτοια φαινόμενα σε ετήσια βάση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή