Σερβία: Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. το 61% των πολιτών

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 11:59
A- A A+

Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ψήφιζε το 61% των πολιτών σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "Strategic Marketing".

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθυντής της εταιρείας, κ. Σέρτζαν Μπογκοσαβλίεβιτς, δήλωσε ότι από την έρευνα προέκυψε ακόμη πως το 48% των πολιτών θεωρεί την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σερβίας. Ακολουθεί το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ το ζήτημα του Κοσόβου έρχεται στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπογκοσαβλίεβιτς, η σύλληψη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν επηρέασε τα ποσοστά προτιμήσεων των πολιτών σε ό,τι αφορά τα κόμματα.

Η έρευνα - στοιχεία της οποίας δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου - έδειξε, επίσης, ότι το 63% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει για τι ακριβώς κατηγορούνται οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς (πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, τον καιρό του πολέμου στη Βοσνία).

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρόεδρος της χώρας, κ. Μπόρις Τάντιτς και το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτών.

Σε περίπτωση που διεξαγόταν αυτή την εβδομάδα εκλογές, με τις ίδιες συμμετοχές από κόμματα όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ο συνασπισμός "Για μια Ευρωπαϊκή Σερβία" θα συγκέντρωνε το 41% των ψήφων.

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα θα συγκέντρωνε το 32%, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας-Νέα Σερβία 13% και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα 7%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κατάφερνε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για να μπει στη βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή