Βραζιλία: Αρνηση στην πρόσκληση του Ιράν για συμμετοχή στον ΟΠΕΚ

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 12:15
A- A A+

Την άρνηση, προς το παρόν, της Βραζιλίας συνάντησε η πρόσκληση που απηύθυνε το Ιράν στη λατινοαμερικανική χώρα να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Ορυκτού Ππλούτου και Ενέργειας της Βραζιλίας, Εντισον Λομπάο, είπε ότι πριν από δύο εβδομάδες έλαβε σχετική επίσημη πρόσκληση από τον ιρανό πρέσβη, Μοχσέν Σατερζαντέχ, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν, ως μέλος του ΟΠΕΚ, είναι πρόθυμο να ασκήσει το δικαίωμά του και να προτείνει την υποψηφιότητα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο Εντισον Λομπάο υπογράμμισε ότι προς το παρόν "δεν γίνεται καμμία συζήτηση επ' αυτού στους κόλπους της κυβέρνησης" και θύμισε ότι τον περασμένο Μάϊο είχε δεχθεί πρόσκληση από τη Σαουδική Αραβία για συμμετοχή στην επείγουσα συνάντηση παραγωγών χωρών και καταναλωτριών χωρών στη Τζέντα με στόχο τη διερεύνηση τρόπων ελέγχου του τότε ξέφρενου καλπασμού των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ερμηνεύοντας αυτό ως πρόθεση του ΟΠΕΚ να απευθύνει πρόσκληση στη Βραζιλία "αν όχι τώρα, βραχυπρόθεσμα".

Στα τέλη του 2007, η Βραζιλία ανακοίνωσε την ανακάλυψη γιγάντιων κοιτασμάτων ελαφρού αργού στα χωρικά ύδατά της, των οποίων τα αποθέματα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 50 με 80 δισεκατομύρια βαρέλια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κατά τα εγκαίνια της παραγωγής πετρελαίου στη λεκάνη του Εσπίριτου Σάντου τόνισε ότι η Βραζιλία επενδύει σε παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης, ώστε να καταστεί εξαγωγέας καυσίμων και όχι αργού πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή