Αναβλήθηκε ο νέος κύκλος συρο-ισραηλινών διαπραγματεύσεων

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 12:26
A- A A+

Την αναβολή του πέμπτου κύκλου των έμμεσων συρο-ισραηλινών συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας της παραίτησης του ισραηλινού διαπραγματευτή, ανακοίνωσε την Τρίτη στη Δαμασκό ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ 'Ασαντ στον ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Δαμασκό με στόχο την εξομάλυνση των γαλλο-συριακών σχέσεων και την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής του Παρισιού και της ΕΕ στη διπλωματική σκηνή για το Μεσανατολικό.

«Ο πρόεδρος Μπασάρ είπε στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι ο κύκλος των διαβουλεύσεων αναβλήθηκε εξαιτίας της παραίτησης του ισραηλινού διαπραγματευτή Γιόραμ Τούρμποβιτς. Οι Σύριοι έχουν λίγο δυσαρεστηθεί, καθώς αυτός ο κύκλος ήταν σημαντικός και οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στη χάραξη των συνόρων Ισραήλ - Συρίας, κατά μήκος της λίμνης Τιβεριάδας», πρόσθεσε πηγή στο Μέγαρο Ηλυσίων και πρόσθεσε: «Υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, ο ¶σαντ δήλωσε ότι οι τέσσερις προηγούμενοι κύκλοι των συνομιλιών διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του εξέφρασε χθες αμφιβολίες όσον αφορά τη συμβολή της ΕΕ στην πρόοδο του θέματος αυτού με τη Συρία. Το εβραϊκό κράτος κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις αναφορές της για τη Συρία όταν αυτή η χώρα ανοίγεται σε αυτήν καθώς «πέραν μιας μικρής αλλαγής του τόνου, η συριακή πολιτική δεν έχει αλλάξει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή