«Φρένο» Όλι Ρεν στις προσδοκίες των Σκοπίων

Απαραίτητες επιπρόσθετες προσπάθειες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 15:04
UPD:15:42
A- A A+

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν, μετρίασε σήμερα τις προσδοκίες των Σκοπίων για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., κρίνοντας πως είναι ακόμα απαραίτητες περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά των Σκοπίων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ρεν αναγνώρισε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που πρέπει να πληροί για να είναι σε θέση να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Μποτσέφκσι, είναι ακόμα απαραίτητες περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ώστε να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις (για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.).

«Πρόκειται για ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας κοινωνίας πραγματικά ευρωπαϊκής», σημείωσε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε επίσης ένα «ένατο κριτήριο» (επιπρόσθετο στα οκτώ της Κοπεγχάγης), που δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. «Δυστυχώς», παρατήρησε, «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είχαμε παραλείψεις», κάνοντας ευθεία αναφορά στις παρατυπίες και τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου στην ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στα επεισόδια κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτικού διαλόγου.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Ρεν δεν ανέφερε τίποτα για τη διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ θα αποτυπωθεί στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει επιτύχει περίπου το 75% των προαπαιτουμένων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εργάζεται για την επίτευξη των υπόλοιπων προϋποθέσεων. Σημείωσε επίσης, ότι η χώρα του οδήγησε στη δικαιοσύνη 70 άτομα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και διατύπωσε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει θετικά τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει στη χώρα.

«Ιt takes two to tango», ήταν το σχόλιο του κ. Ιβιτσα Μποτσέφκσι για την πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υποστήριξε ότι «ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε., η άλλη πλευρά απουσιάζει» και επεσήμανε ότι ενώ ο Μ. Νίμιτς, κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και το διαπραγματευτή των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, στην Αθήνα δεν έγινε καν δεκτός.

«Ο Μ. Νίμιτς πήγε στη Θεσσαλονίκη για άτυπες επαφές με τον Έλληνα διαπραγματευτή. Αυτό δείχνει το βάρος που αποδίδει η κάθε πλευρά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή