Επίσκεψη Γκιουλ στην Αρμενία το Σάββατο

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 18:41
A- A A+

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα πραγματοποιήσει ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Αρμενία το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα του τουρκικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μα το αντίστοιχο της Αρμενίας, στα πλαίσια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, ο κ. Γκιουλ θα μεταβεί στο Ερεβάν, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Αρμένιου ομολόγου του, Σεργκέι Σαρκισιάν, για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, εκφράζεται η ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία νέου κλίματος φιλίας στην περιοχή.

Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Γκιουλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους της ¶γκυρας. Υπάρχουν μάλιστα φωνές, προερχόμενες κυρίως από τον χώρο των εθνικιστών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για απόκλιση από την ήδη χαραγμένη πολιτική της Τουρκίας, ενώ μερικοί δεν διστάζουν να μιλήσουν και για «προδοσία των τουρκικών συμφερόντων».

Ο δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1991, όταν η Αρμενία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία, και τα μεταξύ τους σύνορα παραμένουν κλειστά από τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και του συμμάχου της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, τη δεκαετία του 1990, για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

BBC, Associated Press, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή