Ιράκ: Αγορά 36 αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 11:55
A- A A+

Στην αγορά 36 αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιτρέψουν την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα, κάτι που έχει προταθεί.

Τα F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin Corp, είναι τα πιο εξελιγμένα όπλα που έχει επιχειρήσει μέχρι στιγμής να αποκτήσει το Ιράκ.

Στα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε πωλήσεις όπλων αξίας 10,7 δισ. δολ. στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων 2,16 δισ. δολ. για την πώληση τανκς M1A1 Abrams που κατασκευάζει η General Dynamics Corp.

Προσφάτως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πώληση F-16 στο Μαρόκο και τη Ρουμανία.

Το Ιράκ φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επεκτείνει την δύναμή του στην αεροπορία που τους τελευταίους μήνες έγινε πιο ανταγωνιστική και αξιόπιστη, αλλά εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αεροπορία των ΗΠΑ.

Το Ιράκ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατέστη μία από τις μεγαλύτερες χώρες αγοράς όπλων στον κόσμο καθώς επιδιώκει να ισχυροποιήσει τις δυνάμεις του.

Από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δεν βρέθηκε άνθρωπος να σχολιάσει το θέμα.

ΠΗΓΗ: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή