Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στο ΕΚΕΤΑ

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 13:00
A- A A+

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθύπουργός Κώστας Καραμανλής. Το ΕΚΕΤΑ είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα στο οποίο λειτουργούν έξι ερευνητικά Ινστιτούτα και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους από τον πρόεδρο του Κέντρου Κωνσταντίνο Κυπαρισσίδη.

Ο κ.Καραμανλής ξεναγήθηκε στα δύο νέα κτίρια του ΕΚΕΤΑ, και σε εργαστήρια όπου ενημερώθηκε για μια νέα μέθοδο παραγωγής υδρογόνου από την ηλιακή ενέργεια, για συστήματα παραγωγής περιβαλλοντικών καυσίμων, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και μεθόδους ανάλυσης δεδομένων βιολογικών μακρομορίων.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είναι σταθερή προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας και υλοποιείται ως σχεδιασμός ο οποίος κινείται σε συγκεκριμένους άξονες που εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική της θέση, τους φυσικούς πόρους αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της.

Οι τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα -τόνισε- χαρακτηρίζονται από καινοτομία, νέες τεχνολογίες, εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθεμένης αξίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπαρισσίδης δήλωσε ότι στο ΕΚΕΤΑ εργάζονται 500 ερευνητές και στους στόχους είναι η κατασκευή δύο νέων κτιρίων κι ενός νέου ερευνητικού Ινστιτούτου. Όπως επεσήμανε, για κάθε ένα ευρώ που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΕΚΕΤΑ εξασφαλίζει τέσσερα ευρώ από εισροές κονδυλίων με τα ερευνητικά του προγράμματα.

Επιπλέον ο κ. Κυπαρισσίδης επισήμανε ότι το ΕΚΕΤΑ μπορεί να έχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που αναπτύσσεται στην ίδια περιοχή, δηλαδή στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή