ΑΠΘ: Παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων στη ΔΕΘ

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 11:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Το Robot διάσωσης P.A.N.D.O.R.A., το καινοτόμο εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με αυτιστικές λειτουργίες NOESIS, ο ευρυζωνικός μετρητής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SMS-K καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, παρουσιάζονται στην 73η ΔΕΘ, στο περίπτερο 15 - stand 22, της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το P.A.N.D.O.R.A. είναι Robot διάσωσης για φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί), το οποίο είναι χρήσιμο για την ανεύρεση επιζώντων και τη διάσωση τους. To P.A.N.D.O.R.A. δίνει τη δυνατότητα αυτόματης πλοήγησης στο χώρο της καταστροφής, χαρτογραφεί το χώρο και ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για την ακριβή θέση και την κατάσταση των θυμάτων που βρίσκονται εκεί και χρειάζονται βοήθεια.

Το NOESIS είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό λογισμικό για την εκπαίδευση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Το NOESIS συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, στην ανάπτυξη της φαντασίας, του λόγου και των ψυχοκινητικών ικανοτήτων των παιδιών με αυτιστικές δυσλειτουργίες. Επίσης, εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό υλικό, στην αξιολόγηση και στην εξατομικευμένη μάθηση και βοηθάει στην ενημέρωση και στην παρακολούθηση της μαθησιακής εξέλιξης. Μια σημαντική λειτουργία του ΝΟΕSIS είναι ότι βοηθάει την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά καθώς δίνει τη δυνατότητα στο γονέα να παρακολουθεί το παιδί του, όταν αυτό βρίσκεται εκτός του σπιτιού, σχετικά με τη ψυχολογική του κατάσταση.

Ο SMS-Κ είναι Ευρυζωνικός Μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και παρουσιάζει καινοτόμα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν να κάνουν με τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όλων σχεδόν των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και την καταγραφή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε 24ωρη βάση. Ο SMS-Κ, επίσης, συνεργάζεται με Η/Υ, έχει ελληνικό λογισμικό και έχει χαμηλό κόστος κτήσης. Ο Μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τοπικούς φορείς, από κοινωνικές ομάδες καθώς επίσης και από ιδιώτες.

Τέλος, ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων είναι ένας αρχαίος ελληνικός αστρονομικός υπολογιστής. Ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων κατασκευάστηκε μεταξύ 150 – 100π.Χ και οι διαστάσεις του ήταν περίπου όσο οι διαστάσεις ενός σημερινού υπολογιστή. Η λειτουργία του βασίζονταν σε 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης καθώς, επίσης, και οι φάσεις της Σελήνης. Η έρευνα για την αποκωδικοποίηση και την ανίχνευση των λειτουργιών και χρήσης του μηχανισμού αφορά στην παραγωγή νέας γνώσης με διεπιστημονική διάσταση στην αστρονομία, πληροφορική, γεωγραφία, αρχαιολογία, επιστήμες μηχανικού κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή