Σερβία: Επικυρώθηκε η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε.

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 12:51
A- A A+

Δύο σημαντικές συμφωνίες επικύρωσε σήμερα το σερβικό κοινοβούλιο, τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. και τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία για την ανάληψη από την Gazprom της μεγαλύτερης σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας, NIS.

Η επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης εγκρίθηκε από τους 139 επί των 165 παρόντων βουλευτών, καθώς η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Είκοσι έξι από τους παρόντες βουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας.

H διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες σοβαρή κρίση στους κόλπους της εθνικιστικής αντιπολίτευσης που κατέληξε στην παραίτηση του Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο οποίος σχημάτισε τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

Πολλά στελέχη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης επέκριναν τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης θεωρώντας ότι η επικύρωσή της είναι αδύνατη αφού η πλειοψηφία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Στη συνέχεια, το σερβικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία την ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία. Επί 238 παρόντων βουλευτών, 212 επικύρωσαν τη συμφωνία, 22 ψήφισαν κατά και τέσσερις απείχαν.

Η ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία ρυθμίζει το πέρασμα από τη Σερβία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα ενώνει από το 2013 τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία υπόγειας υποδομής για την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Βοϊβοδίνα.

Το σχέδιο της συμφωνίας υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Μόσχα και θεωρήθηκε τότε ως έκφραση της αυξανόμενης ενεργειακής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς και ως επιβεβαίωση των στενών σχέσεων του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Gazprom θα αναλάβει τον έλεγχο του 51% της NIS έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ και θα επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή