Νέες προκλήσεις από τον Γκρούεφσκι

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 13:56
A- A A+

Περισσότερο αδιάλλακτος από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας.

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γκρούεφσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

«Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε επίσης τη χώρα μας ότι «επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη θέση της και εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για να αναθεωρήσει τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που μπορεί «να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας».

«Την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σε εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Έτσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας. Σε όλους είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Από τη στιγμή που δεν το έκανε αυτό στο Βουκουρέστι, γιατί να το κάνει τώρα; Το άλλαξε από το Βουκουρέστι μέχρι σήμερα; Πολλοί πολιτικοί ανέφεραν τότε ότι εμείς πράξαμε το μέγιστο που μπορούσαμε», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή