ΟΗΕ: Ανησυχία του γ.γ. για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Σρι Λάνκα

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 07:51
A- A A+

Τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Σρι Λάνκα, εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι οποίες - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του - ίσως έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αξίωσε την απομάκρυνση των εργαζομένων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ.

Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι οι αντιμαχόμενοι έχουν την ευθύνη "να λάβουν ενεργά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ελεύθερη μετακίνηση αμάχων, να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτούς που πλήττονται από τη σύρραξη και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια".

Κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, ειδικά όσον αφορά την επιλογή των στόχων στο συνεχιζόμενο εμφύλιο, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, στα πολιτικά προβλήματα στη Σρι Λάνκα.

Ο στρατός έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχουν οι αυτονομιστές στο βορρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή