Στόχος του πειράματος που τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών είναι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες έκλυσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του Big Bang που πραγματοποιήθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ώστε να προκύψει η επίλυση τεσσάρων αινιγμάτων της Φυσικής:
• Η ανεύρεση του Μποζονίου του Χιγκς, σωματίδιο που πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει, αλλά κανείς δεν έχει δει. Η επιβεβαίωση της ύπαρξής του μέσω του πειράματος θα ισοδυναμεί με τον εντοπισμό του ελλείποντος κρίκου στο καθιερωμένο μοντέλο στο οποίο βασίζεται η σύγχρονη φυσική επιστήμη και το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.
• Η διερεύνηση της υπερσυμμετρίας, μιας έννοιας που επιτρέπει την ερμηνεία μιας από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών: του συμπεράσματος ότι η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά το 4% του σύμπαντος, ενώ το υπόλοιπο 96% του σύμπαντος μοιράζονται η σκοτεινή ύλη (23%) και η σκοτεινή ενέργεια (73%).
• Η μελέτη του μυστηρίου της ύλης και της αντι-ύλης. Τη στιγμή του Big Bang , ύλη και αντι-ύλη παρήχθησαν σε ίσες ποσότητες. Αλλά το σύμπαν δεν αποτελείται παρά μόνο από ύλη. Κατά συνέπεια, πού βρίσκεται η αντι-ύλη;
• Η αναπαράσταση των συνθηκών που επικρατούσαν στο σύμπαν στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που ακολούθησαν το Big Bang.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο