Διάσταση απόψεων Σολάνα - Λαβρόφ για τους παρατηρητές

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 15:14
REUTERS /THIERRY ROGE

A- A A+

Διάσταση απόψεων για τις περιοχές που θα αναπτυχθούν οι ευρωπαίοι παρατηρητές στις αρχές Οκτωβρίου σημειώνεται μεταξύ του Χαβιέρ Σολάνα και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η αποστολή της ΕΕ θα αναχωρήσει για τη Γεωργία «με το πνεύμα να αναπτυχθεί παντού», συμπεριλαμβανομένης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Διευκρίνισε δε ότι αυτή η αποστολή θα αναπτυχθεί «με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τη Δευτέρα» στη Μόσχα από τους ηγέτες της ΕΕ και τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως οι παρατηρητές της ΕΕ «θα αναπτυχθούν γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και όχι στο εσωτερικό των εδαφών αυτών, όπου θα αναπτυχθούν οι παρατηρητές του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ»

Η εξήγηση που δίνεται από αναλυτές για αυτήν τη διάσταση απόψεων, είναι το γεγονός ότι οι συμφωνίες που συνάφθησαν τη Δευτέρα στη Μόσχα έχουν πολλά ασθενή σημεία. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν επίσης ότι αν η ΕΕ δεν αναπτυχθεί τελικά στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, μπορεί να κατηγορηθεί ότι σταθεροποιεί τον έλεγχο της Ρωσίας σ' αυτές τις δύο περιφέρειες, όταν μάλιστα τη Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί είχε διαβεβαιώσει την Τιφλίδα ότι 200 ευρωπαίοι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠε, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή