ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια επιβαρύνουν συστηματικά τη διαπραγμάτευση

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 18:16
A- A A+

Για βαρύ κλίμα που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ ερωτηθείς τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από την αυριανή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, απάντησε:

«Είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ ... Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον».

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια προκλητική ενέργεια από την πλευρά της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

«Τα κράτη και εκπροσωπούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτή την πολύ σοβαρή διαδικασία, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και έχοντας ορίσει τις δικές τους προτεραιότητες. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση σχετικά με το τί σκέφτονται τα κράτη, που πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως το γειτονικό. Από εκεί και πέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία και η ελληνική αποστολή είναι πλήρως προετοιμασμένες για το ταξίδι αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή