ΑΠΘ: Απόλυτα επιτυχής η πρώτη μέρα του πειράματος του αιώνα

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 12:53

A- A A+

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε η πρώτη ημέρα του πειράματος του αιώνα για το LHC καθώς τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι δέσμες των πρωτονίων που είχαν εισαχθεί στον επιταχυντή, όπως προβλέπονταν, διάνυσαν με επιτυχία το μήκος των 27 km και καταγράφηκαν από τους τέσσερεις ανιχνευτές, ενώ δοκιμάστηκαν και οι δύο φορές κίνησης των πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή.

Τις πρώτες «ανάσες» του LHC κατέγραψαν στο πείραμα ΑTLAS και οι Ελληνικοί θάλαμοι ανίχνευσης μιονίων που κατασκευάστηκαν στο Α.Π.Θ. Η καταγραφή και η ανάλυση των τροχιών των μιονίων από τους θαλάμους του Α.Π.Θ. και από ολόκληρο το μαγνητικό φασματόμετρο, πέρα από την άριστη λειτουργία των θαλάμων, αποδεικνύει και την αποδοτικότητα του λογισμικού για την ανακατασκευή των τροχιών των μιονίων.

Ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε από Έλληνες και ξένους επιστήμονες στο εργαστήριο SACLAY της Γαλλίας και στο οποίο η συμβολή της ομάδας του Α.Π.Θ. ήταν καθοριστική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 130 θάλαμοι (128 βρίσκονται σήμερα στο ATLAS και οι δύο επιπλέον βρίσκονται στο εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Α.Π.Θ. για την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών), κατασκευάστηκαν στο Α.Π.Θ.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχαν αναλάβει τη συναρμολόγηση και έλεγχο των μοναδιαίων κυψελίδων από τις οποίες αποτελούνται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή