Εγγυήσεις ζητά η Ρωσία από ΗΠΑ και Ε.Ε. για την αντιπυραυλική ασπίδα

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 13:05
A- A A+

Ικανοποιητικές εγγυήσεις ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Μόσχας θέλει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία, κάλεσε επίσης την Δύση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία μιας "νέας πραγματικότητας" στον Καύκασο και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

"Είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις (για την αντιπυραυλική ασπίδα). Εάν οι ΗΠΑ και η Πολωνία προτίθενται να εγγυηθούν ότι η ευρωπαϊκή αντι-πυραυλική βάση δεν έχει στο στόχαστρό της την Ρωσία, τότε είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε συγκεκριμένες προτάσεις", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

"Πρέπει όμως να συζητήσουμε για εγγυήσεις, όχι για διακοσμητικές πολιτικές χειρονομίες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας, δορυφόρους της Μόσχας επί Σοβιετικής Ενωσης, με το αιτιολογικό ότι διαταράσσει την ισορροπία των δυνάμεων υπονομεύοντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Εκτός από την αντιπυραυλική ασπίδα και την πρόσφατη σύρραξη στην Γεωργία, στις συνομιλίες που θα έχει ο Λαβρόφ σήμερα στη Βαρσοβία αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή