Σύγκρουση Χόκιγνκ - Χιγκς στη σκιά του πειράματος

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 14:13
EPA/FABRICE COFFRINI

A- A A+

Το στοίχημα των 100 δολαρίων που έβαλε ο Στίβεν Χόκινγκ, ότι το πείραμα του CERN δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς, φαίνεται πως πυροδότησε την ατμόσφαιρα στην επιστημονική κοινότητα, αφού προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υποστηρικτή της ύπαρξης του σωματιδίου, Πίτερ Χίγκς.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία των Times του Λονδίνου, ο Χιγκς σε συνέντευξή του επιτέθηκε ευθέως κατά του Χόκινγκ, λέγοντας ότι το έργο του τελευταίου «δεν είναι αρκετά καλό».

Ο Χιγκς πρόσθεσε επίσης ότι κανείς φυσικός δεν θα θεωρούσε σωστή την πεσιμιστική άποψη του Χόκινγκ ότι δεν θα βρεθεί το επίμαχο μποζόνιο, το οποίο εξηγεί πώς αποκτούν μάζα τα υπόλοιπα σωματίδια.

Έτσι, στη σκιά του μεγαλύτερου πειράματος της ανθρωπότητας, φαίνεται πως έχει γεννηθεί μια κόντρα που ρίχνει φως στα όσα διακυβεύονται στο επιστημονικό κατεστημένο.

Στο βάθος, ίσως αυτό που διακυβεύεται, είναι ένα από τα επόμενα βραβεία Νόμπελ Φυσικής, το οποίο διεκδικούν και οι δύο επιστήμονες. Το ποιος από τους δύο τελικά θα τιμηθεί εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το κατά πόσο το πείραμα θα επιβεβαιώσει ή όχι τις θεωρίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή