Ρωσία: Δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη στη Βενεζουέλα

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 15:24
UPD:15:26
A- A A+

Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που έφθασαν χθες στη Βενεζουέλα, για να πραγματοποιήσουν –σύμφωνα με επίσημη ρωσική αιτιολογία- εκπαιδευτικές πτήσεις, δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη, γνωστά στη Δύση από την κωδική ονομασία «blackjacks» που τους έχει δώσει το ΝΑΤΟ, θα επιστρέψουν στην Ρωσία στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η προσγείωση των βομβαρδιστικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα φέρεται να αποτελεί επίδειξη ισχύος της Ρωσίας σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και εξαιτίας των αμερικανικών σχεδίων για την εγκατάσταση μίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

Χθες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται στη χώρα του για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων και τον μετριασμό της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Ρωσία και η Βενεζουέλα είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αργότερα εφέτος με την συμμετοχή ενός πυρηνοκίνητου ρωσικού πλοίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή