«Ελπίζουμε η αντίδραση της ΠΓΔΜ να απέχει από τις δημόσιες τοποθετήσεις Γκρούεφσκι»

Συγκαλείται σήμερα νέα συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ από τον Μ. Νίμιτς
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 16:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

«Η ελληνική πλευρά δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία, ούτε απαισιοδοξία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη συνάντηση που συγκαλεί σήμερα στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

«Προσερχόμαστε με τις γνωστές ελληνικές θέσεις που αποτελούν θέσεις όλων των ελληνικών κομμάτων στη χώρα και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της σκοπιανής πλευράς, που ελπίζουμε να απέχει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, που έχει κάνει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφερόμενη και στη «δεύτερη μεγάλη πρόκληση» των Βαλκανίων, την κατάσταση στο Κόσοβο, η ελληνίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι ανεξαρτήτως του καθεστώτος εκεί, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής και ειδικά των μειονοτήτων και ότι σημαντική παράμετρο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δύναμη EULEX.

«Πιστεύουμε ότι η παρουσία της θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια και δεν πρέπει να συναρτάται με το καθεστώς του Κοσόβου», είπε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι «η ελληνική παρουσία δεν υπονοεί αναγνώριση».

Ως προς τις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω προσέγγιση.

«Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή αίτησης ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ», είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι σε αυτό το βήμα θα έχει τη συνδρομή της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή