Μετά τη Βολιβία και η Βενεζουέλα ζήτησε την αποχώρηση του Αμερικανού πρέσβη

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008 09:30
UPD:16:27
A- A A+

Προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα, έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Καράκας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη Βολιβία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/12/1562145.htm .

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" (persona non grata) τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λα Πας, κατηγορώντας τον ότι υποκινεί βίαιες ταραχές στη χώρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε νωρίτερα απελαύνοντας τον πρεσβευτή της Βολιβίας στην Ουάσινγκτον. «Σε απάντηση της αδικαιολόγητης ενέργειας και συμφώνως με τη σύμβαση της Βιέννης, ενημερώσαμε επισήμως την κυβέρνηση της Βολιβίας για την απόφασή μας να κηρύξουμε τον πρεσβευτή Γκουστάβο Γκουσμάν ανεπιθύμητο πρόσωπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

Ταραχές στη Βολιβία

Στη Βολιβία εν τω μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών ομάδων. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, χωρικοί που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, υποστηρικτές της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Πάντο, στη βόρεια Βολιβία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη να παρέμβει στη Βολιβία και «να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους» στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος σε βάρος του Βολιβιανού προέδρου.

«Εάν η ολιγαρχία και οι πιτιγιάνκι (σ.σ. οι φιλοαμερικανοί) που κατευθύνονται, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την αυτοκρατορία (τις ΗΠΑ) ανατρέψουν μια κυβέρνηση, η δική μας έχει το πράσινο φως να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους για να επαναφέρει το λαό στην εξουσία», υπογράμμισε. «Θέλω οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε την ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε όπως ο Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα, ούτε όπως ο Αλιέντε στη Μονέδα», κατέληξε ο Τσάβες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή