Αβάσιμες οι ανησυχίες;

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008 21:13

A- A A+

Οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. «Ο Ομπάμα θα χάσει». Τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και λένε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, συμφωνούν ότι μόλις τελειώσουν οι εκλογές και έχει συμβεί το μοιραίο θα μεταναστεύσουν στον Καναδά, ένα δράμα.

Οι αντιδράσεις σας είναι υπερβολικές, αναφωνεί η Γκέιλ Κόλινς της International Herald Tribune. Ας δούμε τους φόβους σας έναν προς ένα.

1) «Ο Ομπάμα πρέπει να μιλά περισσότερο για την οικονομία. Επιτέλους, δεν βλέπει τις δημοσκοπήσεις;» Το επιτελείο του Ομπάμα γνωρίζει ότι οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο ένα τρίτο της χώρας, και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρεται για τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που τους απασχολεί είναι οι ψήφοι των αναποφάσιστων στη Μινεσότα και το Οχάιο. Τα τηλεοπτικά σποτάκια για την οικονομία τα παρουσιάζουν σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, το Μίσιγκαν και η Φλόριντα. Οποιος ζει στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη ή το Τέξας δεν τους ενδιαφέρει, αφού ουσιαστικά έχει ήδη ψηφίσει.

2) «Μήπως τελικά έπρεπε να έχουμε διαλέξει τη Χίλαρι Κλίντον;» Αυτόν τον καιρό, η Χίλαρι ζει σε ένα χρυσό εναλλακτικό σύμπαν. Μόλις οι Δημοκρατικοί έδωσαν το χρίσμα στον Ομπάμα, αποφάσισαν ότι καλύτερα θα ήταν να το είχαν δώσει στη Χίλαρι. Αυτή είναι η φύση του κόμματος. Αν δεν είχε λάβει μέρος η Χίλαρι στη μάχη, θα είχαν μετανιώσει που δεν είχαν δώσει το χρίσμα στον Τζον Εντουαρντς.

3) «Ο Ομπάμα δείχνει να έχει εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων, όπου κυριαρχεί η Σάρα Πέιλιν». Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της εκστρατείας είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πεισμένες πως θα χάσουν.

Θυμάστε πώς έκαναν οι άνθρωποι του Ομπάμα όταν η Χίλαρι αρνιόταν να αποχωρήσει από την κούρσα; Θυμάστε τι κατάθλιψη είχαν πάθει οι Ρεπουμπλικανοί όταν ο Ομπάμα θριάμβευε στην Ευρώπη, ενώ ο δικός τους αρχηγός εμφανιζόταν σ' ένα γήπεδο του γκολφ με τον πατέρα του σημερινού προέδρου;

Απομένουν δύο ακόμη μήνες μέχρι τις εκλογές. Οσοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν θα λάβουν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή. Ας περιμένουμε λοιπόν τις τηλεοπτικές συζητήσεις των υποψηφίων για να δούμε ποιος έχει το πάνω χέρι.

4) «Μα κανονικά κανείς δεν δίνει σημασία στον αντιπρόεδρο, και τώρα όλος ο κόσμος μιλά για την Πέιλιν». Σωστό. Αλλά μάλλον συμβαίνει επειδή η γυναίκα αυτή είναι από την Αλάσκα. Αυτή η αύρα από τα σύνορα λείπει από τους Αμερικανούς από τότε που δεν προβάλλονται καουμπόικες σειρές στην τηλεόραση. Στο κάτω-κάτω, η Πέιλιν δίνει την ευκαιρία να γίνονται συζητήσεις για τους ταράνδους. Αν κυνηγούσε ελάφια και ήταν από το Νιου Τσέρσι, ούτε που θα την είχε προσέξει κανείς.

5) «Μα είναι δυνατόν να κατηγορούν τον Ομπάμα ότι χαρακτήρισε την Πέιλιν γουρούνι;» Ο Ομπάμα επανέλαβε απλώς μια παλιά παροιμία, σύμφωνα με την οποία «αν βάλεις κραγιόν στο γουρούνι, πάλι γουρούνι θα μείνει». Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να θεωρούν πως επειδή η Πέιλιν είπε ένα καλαμπούρι για τις «hockey moms» και το κραγιόν, κάθε αναφορά σε θηλαστικά που φορούν κραγιόν αφορά οπωσδήποτε εκείνη.

6) «Μάλλον δεν δίνεις και τόση σημασία σε αυτές τις εξαιρετικής κρισιμότητας εκλογές». Ηρεμήστε. Σκεφτείτε τους φόβους ότι ο Επιταχυντής Αδρονίων θα δημιουργούσε μαύρες τρύπες που θα κατάπιναν τη γη. Ε, ο επιταχυντής ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Τα πράγματα λοιπόν θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ χειρότερα.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή