IAEA: Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 16:33
A- A A+

Το Ιράν εξακολουθεί να αγνοεί το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις δραστηριότητές εμπλουτισμού ουρανίου και συνεχίζει την εγκατάσταση νέων συσκευών φυγοκέντρισης, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ σε έκθεσή της.

Η IAEA σημειώνει επίσης ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο στις έρευνές της για τον χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και για άλλη μία φορά αξιώνει από την Τεχεράνη να της δώσει όλες τις πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες.

«H IAEA εκφράζει τη λύπη της που δεν μπόρεσε να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο στις έρευνες (όσον αφορά τον στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) και στα άλλα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό το πρόβλημα και που συνεχίζουν να την ανησυχούν σοβαρά», αναφέρει η Υπηρεσία στην έκθεσή της και επισημαίνει:

«Αντίθετα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν δεν έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του που συνδέονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου».

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, οι συνομιλίες με το Ιράν βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Τεχεράνης.

Απαντώντας το Ιράν παρατήρησε ότι η Διεθνής Υπηρεσία θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με την ΙΑΕΑ για τη διασκέδαση των ανησυχιών όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Για να μπορέσουν να απαλειφθούν οι ανησυχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με το πυρηνικό έργο του Ιράν, η ΙΑΕΑ θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της», δηλωσε ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συζήτηση και η ΙΑΕΑ θα πρέπει να υιοθετήσει μια νόμιμη και λογική προσέγγιση στηριζόμενη στις αποδείξεις», πρόσθεσε ο ίδιος υποστήριξε πως η έλλειψη προόδου στην έρευνα της ΙΑΕΑ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει υιοθετήσει την κατάλληλη προσέγγιση.

«Δεν έχει υπάρξει πρόοδος, επειδή η ΙΑΕΑ δεν μπόρεσε να υιοθετήσει μια προσέγγιση για να επιλύσει το ζήτημα», κατέληξε.

Με περαιτέρω κυρώσεις απείλησε την Τεχεράνη ο Λευκός Οίκος σε περίπτωση που συνεχίσει να αγνοεί την ΙΑΕΑ και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή