Αντανακλά τη μέση Αμερικανίδα

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 20:47

A- A A+

«Είσαι μία από μας», φωνάζουν οι οπαδοί στις συγκεντρώσεις της Σάρα Πέιλιν, σηκώνοντας ψηλά το κραγιόν τους σαν να ήταν αναπτήρας σε συναυλία. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία δεν μοιάζει με άλλες γυναίκες που έχουν ανεβεί τις κλίμακες της εξουσίας. Πρώην βασίλισσα της ομορφιάς, υπερσυντηρητική με πέντε παιδιά, κυβερνήτης μιας εξωτικής πολιτείας όπως είναι η Αλάσκα, με όψη βιβλιοθηκάριου και μέτριες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αυτοαποκαλείται hockey mom, δηλαδή η μαμά που πηγαίνει τα παιδιά της στους αγώνες.

Η Πέιλιν είναι ο καθρέφτης που αντανακλά τη μέση Αμερικανίδα. Η 44χρονη Πέιλιν είναι η δεύτερη γυναίκα που εισβάλλει σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Η Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά απέσπασε τον αριθμό-ρεκόρ των 18 εκατομμυρίων ψήφων.

Οταν εμφανίστηκε ξαφνικά η Πέιλιν στο προσκήνιο, χαρακτήρισε τον εαυτό της φυσική κληρονόμο της Χίλαρι, κι ας είχε χαρακτηρίσει παλιότερα την πρώην Πρώτη Κυρία «γκρινιάρα» επειδή διαμαρτυρόταν για τον σεξισμό. Τώρα την επαινεί, και υπόσχεται να σπάσει «μια και καλή» το αόρατο τείχος που εμποδίζει τις γυναίκες να καταλάβουν ανώτερα αξιώματα.

Οι συντηρητικές γυναίκες δεν συνηθίζουν να αυτοαποκαλούνται φεμινίστριες, καθώς πρόκειται για ένα κίνημα που μάλλον περιφρονούν. Οι υπερασπίστριες της Πέιλιν, όμως, προσπαθούν τώρα να οικειοποιηθούν τον όρο, υποστηρίζοντας ότι η υποψήφια ενσαρκώνει ένα νέο, και καλύτερο φεμινισμό. Ενα φεμινισμό που αφορά γυναίκες δυνατές και έτοιμες για όλα, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών τους. Η ίδια η Πέιλιν είναι μέλος μιας οργάνωσης κατά των αμβλώσεων που λέγεται Feminists for Life. Για τις παραδοσιακές φεμινίστριες, βέβαια, κάτι τέτοιο είναι οξύμωρο.

Ο ισχυρισμός της Πέιλιν ότι αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες έχει αμφισβητηθεί δημοσίως. Η Γκλόρια Στάινεμ έγραψε στους Λος Αντζελες Τάιμς ότι το μόνο κοινό ανάμεσα στη Χίλαρι και την Πέιλιν είναι ένα χρωμόσωμα. «Η Πέιλιν αντιτίθεται σε όλα όσα υποστηρίζει η Χίλαρι. Το να διαμαρτύρεσαι για την ήττα της Κλίντον ψηφίζοντας Μακέιν και Πέιλιν είναι σαν να λες ότι επειδή κάποιος σου έκλεψε τα παπούτσια, θα κόψεις τα πόδια σου».

Η Στάινεμ δεν είναι η μόνη που αντέδρασε. Πολλές φεμινίστριες έχουν επιτεθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην Πέιλιν. Θεωρούν καταρχήν προσβλητικό να πιστεύει κανείς ότι οι γυναίκες θα ψηφίσουν μια γυναίκα μόνο και μόνο για το φύλο της, χωρίς κανένα άλλο προσόν. Επισημαίνουν ότι ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα που υπερασπίζεται ορισμένες αρχές - το δικαίωμα στην άμβλωση, τη σεξουαλική εκπαίδευση, τα ίσα δικαιώματα για όλους- και ότι ο ακραίος θρησκευτικός συντηρητισμός της Πέιλιν δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά. Σημειώνουν ότι ο τρόπος της ζωής της, και η παραίτηση από κατακτήσεις των γυναικών όπως η μητρική άδεια -πήγε στη δουλειά την επομένη της γέννησης του τέταρτου παιδιού της και τρεις ημέρες αφού γεννήθηκε το παιδί της με σύνδρομο Ντάουν- αντιτίθεται σε όλα όσα υποστηρίζουν οι φεμινίστριες.

Είναι αλήθεια όμως ότι στους κόλπους των παραδοσιακών φεμινιστριών έχουν εμφανιστεί και κάποιες διαφορετικές απόψεις. Ορισμένες γυναίκες που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων υποστηρίζουν ότι το πρωτεύον είναι να μπορεί να φτάνει μια γυναίκα σε ένα αξίωμα τόσο υψηλό όσο η αντιπροεδρία της χώρας.

Στο κάτω-κάτω, προσθέτουν, είναι μια εργαζόμενη γυναίκα που γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να συνδυάζουν τη μητρότητα με την καριέρα.

«Είμαι υπέρ των αμβλώσεων, αλλά δεν είναι και το κέντρο της ζωής μου», λέει η 30χρονη Ναγέλι Σαλβάραζ, που έχει μία κόρη, ζει στη βόρεια Βιρτζίνια και ψήφιζε πάντα Δημοκρατικούς. «Εγώ θέλω να φτάσει μια γυναίκα στον Λευκό Οίκο και το κόμμα μου έδειξε έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Χίλαρι με το να μην την επιλέξει ούτε για υποψήφια αντιπρόεδρο. Ηταν μια σεξιστική στάση. Γι' αυτό θα ψηφίσω Ρεπουμπλικανούς για πρώτη φορά στη ζωή μου. Θα ψηφίσω τη Σάρα Πέιλιν.»

«Είναι σαν να έμπαινα εγώ στο Λευκό Οίκο», λέει η 67χρονη Σίρλεϊ Χόνκοκ σε μια εκδήλωση του Μακέιν και της Πέιλιν στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια. «Η Πέιλιν θα κάνει τα πράγματα που θα μου άρεσε εμένα να κάνω».

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή