Αιθιοπία: Επιδεινώνονται τα προβλήματα από την ξηρασία

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 08:33
A- A A+

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν χθες Τρίτη ότι η έλλειψη νερού και τροφίμων στην Αιθιοπία επιδεινώνει τις συνέπειες της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή Σομάλι (ή Όγκαντεν), όπου εκτός των άλλων εξελίσσεται και μια ένοπλη εξέγερση.

"Η συνολική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί εξ αιτίας των προοδευτικών ελλείψεων νερού και τροφίμων", υπογράμμισε το γραφείο για το συντονισμό ανθρωπιστικών ζητημάτων (OCHA) του ΟΗΕ.

"Οι ελλείψεις τροφίμων και νερού έχουν φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε πολλές περιοχές της περιφέρειας αυτής, οδηγώντας τον πληθυσμό να μεταναστεύει από την επαρχία στις πόλεις", ανέφερε ακόμη η υπηρεσία.

Επικαλούμενη εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής, το OCHA ανέφερε, ακόμη, ότι πέντε από τα διοικητικά διαμερίσματα της περιφέρειας πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Όγκαντεν (ONLF).

Οι αρχές της Αιθιοπίας διαψεύδουν ως υπερβολικές τις καταγγελίες από μέρους οργανώσεων αρωγής ότι ο στρατός εμποδίζει την διανομή βοήθειας στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει με την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Σομαλία.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τζων Χολμς είχε καλέσει την Αντίς Αμπέμπα να επιτρέψει ευρύτερη πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις μετά από μια επίθεση του ONLF εναντίον πετρελαϊκής κοινοπραξίας υπό κινεζική διοίκηση, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 77 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το OCHA, περίπου 4,6 εκατ. άνθρωποι στην Αιθιοπία χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, και συνολικά 8 εκατ. χρειάζονται άμεση επισιτιστική βοήθεια λόγω της ξηρασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή