ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση για το ρόλο Ι. Διονυσόπουλου στην υπόθεση Βατοπεδίου

«Ο Θ. Ρουσόπουλος γνώριζε για τις γνωμοδοτήσεις»
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 13:52
UPD:13:54
A- A A+

Ερώτηση για το ρόλο του στενού συνεργάτη του κ. Θ. Ρουσόπουλου, Ιωάννη Διονυσόπουλου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Επικρατείας, επικαλούμενοι επίσης στοιχεία και μαρτυρίες από τα οποία -όπως υποστηρίζουν- προκύπτει η πλήρης γνώση του κ. Ρουσόπουλου για τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις σχετικά με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Επικαλούμενοι ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που εξέδωσε τις αρχικές αρνητικές για το Δημόσιο γνωμοδοτήσεις, οι οποίες αναγνώριζαν στη Μονή Βατοπεδίου την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας, ήταν ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, Ιωάννης Διονυσόπουλος, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια έχει τοποθετηθεί στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Ρουσόπουλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/17/1564534.htm .

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με προεδρεύοντα τον Νομικό Σύμβουλό του Κράτους κ. Ιωάννη Διονυσόπουλο εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 17/2002 Γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας στη Λίμνη Βιστωνίδα.

Με πρόεδρο και πάλι τον κ. Ιωάννη Διονυσόπουλο, εξεδόθη λίγο αργότερα και η υπ’ αριθμ. 46/2002 γνωμοδότηση του ίδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη έκταση 27.000 στρεμμάτων ανήκει εξολοκλήρου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

«Αυτές οι δύο γνωμοδοτήσεις -τονίζεται- απετέλεσαν βασικά επιχειρήματα στις διεκδικήσεις της Μονής και είναι οι ίδιες γνωμοδοτήσεις που αναπέμφθηκαν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με αίτημα επανεξάτασής τους και επίκληση νέων πραγματικών και νομικών γεγονότων από τον πρώην Υφυπουργό κ. Φωτιάδη με την υπ’ αριθμ. 9983/30-10-08 εντολή του. Όμως, μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης το 2004, ο νέος τότε Υπουργός Οικονομικών με την υπογραφή του στην υπ’ αριθμ. 104630/Α0010/7-6-04 "καταδίκασε" κάθε νέα προσπάθεια αναπομπής, αφού όχι μόνο απεδέχθη το περιεχόμενο όλων των αρνητικών για το Δημόσιο γνωμοδοτήσεων υπέρ της Μονής, αλλά προχώρησε και στην αποδοχή ότι "δεν υπάρχει νόμιμος λόγος επανεξέτασης τους"».

Όπως επίσης υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Θανάσης Ξυνίδης, κατήγγειλε ότι σε σχετική με το θέμα συνάντηση ο κ. Ρουσόπουλος φάνηκε κατηγορηματικός για την ιδιοκτησία της Μονής, λέγοντας ότι «όπως μου μετέφεραν οι συμμετέχοντες σε αυτήν την συνάντηση, τους είπαν ότι "είναι αποφασισμένο να τους τα δώσουμε (σ.σ. στη Μονή Βατοπεδίου). Αν αντιδράτε εσείς, θα βρούμε κάπου αλλού να τους δώσουμε"». Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως o Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, υποστηρίζουν οι βουλευτές.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για στοιχεία και μαρτυρίες από τα οποία προκύπτει η πλήρης και σαφής γνώση του υπουργού Επικράτειας Θ. Ρουσόπουλου για τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την Βιστωνίδα, «όπως σαφέστατα προκύπτει και η έκφραση της βούλησής του για μεταβιβάσεις ακινήτων που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή