Ρωσία: Σύσφιγξη σχέσεων με Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Κούβα

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 17:07
A- A A+

Τις ευχαριστίες της Μόσχας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας εξέφρασε στην ηγεσία της Νικαράγουας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ιγκόρ Σετσίν, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη Μανάγκουα.

Ο Σετσίν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε φιλικές προς τη Μόσχα χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να ανανεώσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Νικαράγουα έπειτα από διακοπή περισσότερων από 20 χρόνων.

«Η χώρα μου επιθυμεί να προωθήσει εμπορικά, ενεργειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα και να αυξήσει την πολιτική συνεργασία με τη Νικαράγουα», ανέφερε ο Σετσίν από τη Μανάγκουα, η οποία πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του προέδρου της Ντανιέλ Ορτέγα, είχε γίνει η μόλις δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, στηρίζοντας τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή κρίση στη Γεωργία.

Ο Ορτέγα είχε αποδώσει την απόφαση του στο ότι η Νικαράγουα αισθάνεται ότι ταυτίζεται με μικρά έθνη που όρθωσαν το ανάστημα τους εναντίον των ΗΠΑ.

Πριν από τη Νικαράγουα, ο Σετσίν είχε επισκεφθεί τη Βενεζουέλα και την Κούβα, δύο χώρες που επίσης έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Κατά την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα, ο Σετσίν συμφώνησε να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβεζ, του πιο σφοδρού πολέμιου των ΗΠΑ στην περιοχή, ο οποίος μάλιστα σχεδιάζει και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ρωσικά πυρηνοκίνητα πλοία στην Καραϊβική, που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ως «η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Ο Σετσίν αναφέρθηκε στη Βενεζουέλα, η οποία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ρωσικών όπλων, ως «έναν από τους πιο έμπιστους εταίρους» της Μόσχας, ενώ στην Κούβα υπέγραψε συμφωνίες και για στενότερη οικονομική συνεργασία και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια για τις κατεστραμμένες από τους κυκλώνες περιοχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή