ΥΠΕΞ: Σε απόλυτη προτεραιότητα οι σχέσεις μας με τις παραγωγούς ενέργειας της Κ. Ασίας

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 22:12
A- A A+

«Για το 2009, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας θα είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις σχέσεις μας με χώρες, παραγωγούς ενέργειας, στις οποίες μάλιστα έχουμε μία πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική ομογένεια, που αποτελεί τη βάση και τη γέφυρα της συνεργασίας μας μαζί τους».

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από το Παρίσι όπου για πρώτη φορά οργανώθηκε το «Forum ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για θέματα Ασφάλειας», σε επίπεδο υπουργών.

Επί τάπητος τέθηκαν η συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, καθώς και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της τρομοκρατίας και της διακίνησης των ναρκωτικών.

Από την Κεντρική Ασία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών των πέντε προσκεκλημένων χωρών, των Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν.

Την Παρασκευή το πρωί, η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση εργασίας με το Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Όπως ανέφερε, σε αυτή θα γίνει «ουσιαστική συζήτηση για πολλά ανοιχτά θέματα», όπως είναι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, οι εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα των Σκοπίων, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Γαλλίας, που θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή