Σχεδόν το 10% των δειγμάτων γάλακτος που ελήφθησαν από κινεζικές εταιρείες γαλακτοκομικών ειδών διατροφής διαπιστώθηκε ότι είναι μολυσμένα από μελαμίνη, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διασφάλισης της ποιότητας, που έκανε σειρά ελέγχων με αφορμή το θάνατο τεσσάρων βρεφών από κατανάλωση ακατάλληλου γάλακτος.
Η έρευνα που έγινε σε πανεθνικό επίπεδο στην Κίνα έδειξε ότι το πρόβλημα με τη μόλυνση του γάλακτος έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνες που υπολογιζόταν αρχικώς. Αξιωματούχοι πάντως σπεύδουν να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είναι ασφαλείς.
Η Γενική Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας, Ερευνών και Εγγυήσεων, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, «δείχνει» δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες ειδών διατροφής ως υπεύθυνες για το διατροφικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα. Σχεδόν το ένα δέκατο των δειγμάτων γάλακτος της εταιρίας Mengniu Dairy και της εταιρίας Inner Mongolia Yili Industrial Group, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στις αναλύσεις για μελαμίνη, συστατικό που απαγορεύεται η χρήση του σε είδη διατροφής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής υπηρεσίας ελέγχου ποιότητας.
Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η εταιρία Sanlu Group παραδέχθηκε ότι παρήγαγε γάλα σε σκόνη που περιείχε μελαμίνη. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές λόγω της κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων συνολικά 6.244 βρέφη έχουν ασθενήσει, κυρίως με προβλήματα στα νεφρά, ενώ τέσσερα βρέφη έχασαν τη ζωή τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters