Σκανδαλώδης αμέλεια;

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008 21:26

A- A A+

Μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυριαρχεί στη Γερμανία μία υπόθεση που αγγίζει τα όρια της σκανδαλώδους αμέλειας. Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW (Κreditanstalt für Wiederaufbau) έστειλε 300 εκατομμύρια ευρώ -κατά τον βουλευτή των Φιλελευθέρων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της KfW, Γιούργκεν Κόπελιν, το ποσό είναι 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ- στη Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη. Μία συναλλαγή μεταξύ τραπεζών δεν θα αποτελούσε από μόνη της ποτέ είδηση. Μόνον που τα χρήματα αυτά εστάλησαν την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα ακριβώς που η Lehman ανακοίνωνε τη χρεοκοπία της.

Γιατί εστάλησαν τα χρήματα την συγκεκριμένη ημέρα, πού βρίσκονται σήμερα και μήπως έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για να ενισχύσουν τα άδεια ταμεία της Lehman Brothers;

Ούτε το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε θέση να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις. «Είναι κάτι παραπάνω από παράξενο και εκνευριστικό. Περιμένουμε να εξακριβωθεί άμεσα το τεχνικό λάθος, το οποίο είναι ανεξήγητο για εμάς, ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα και τότε θα υπάρξουν και συνέπειες».

Ποιες θα είναι παραμένει ασαφές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η KfW είναι μία κρατική τράπεζα που ανήκει στο δημόσιο και τα ομόσπονδα κρατίδια και δραστηριοποιείται κυρίως στη χορήγηση πιστώσεων για αναπτυξιακά προγράμματα σε επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες. Στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμμετέχουν αρκετά πολιτικά στελέχη.

"Οι αρμόδιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την υπόθεση αποδίδοντάς την στον αυτοματισμό των κομπιούτερ που υποτίθεται ότι εκτέλεσαν μια εντολή ανειλημμένης υποχρέωσης, βάσει συμφωνίας που είχε κλείσει για την αγορά συναλλάγματος, αλλά η χρονική στιγμή που έγινε το έμβασμα στη "μαύρη τρύπα" της Lehman Brothers εγείρει ένα τεράστιο ζήτημα για τη διοίκηση της κρατικής τράπεζας.

«Φοβεροί ειδικοί αυτοί που κάθονται εκεί, μόνο αυτό έχω να πω», σχολίασε ο Γκέγκορ Γκίζι από το κόμμα της Αριστεράς.

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή