Στον όμιλο RTL το 66,6% της Alpha Media

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 09:47
UPD:15:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

Ο όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης RTL Group ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε ποσοστό 66,6% στην ελληνικό όμιλο Alpha Media Group που ελέγχει το τηλεοπτικό κανάλι Alpha TV, έναντι 125,7 εκατ. ευρώ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο όμιλος RTL θα εκπροσωπείται στο δ.σ. του Alpha Media Group με πέντε, από τα συνολικά εννέα, μέλη, ενώ θα έχει και το δικαίωμα επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου και του γενικού διευθυντή της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου.

«Η εξαγορά της Alpha Media Group προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας – για τους τηλεθεατές και τους διαφημιστές στην Ελλάδα, καθώς και για την ίδια την εταιρεία μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου RTL, Gerhard Zeiler.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό όμιλο, η ελληνική τηλεοπτική διαφημιστική αγορά αυξήθηκε πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ το 2007, από περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2001, ενώ αναμένεται αύξησή της κατά 6%-7% μεσοπρόθεσμα.

Η Alpha Media Group είχε ετήσιες πωλήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον RTL, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και αναζητεί νέες ευκαιρίες εξαγορών στη Γηραία Ήπειρο.

Ο γερμανικός όμιλος ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Bertelsman, η οποία είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής της στον RTL στο 75% από 90%, ώστε να απελευθερώσει περισσότερες μετοχές του που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τίμημα για πιθανές εξαγορές.

Ο όμιλος RTL

Με 44 τηλεοπτικά κανάλια και 32 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε δέκα χώρες, ο Όμιλος RTL, με έδρα το Λουξεμβούργο, αποτελεί το κορυφαίο Ευρωπαϊκό ψυχαγωγικό δίκτυο, καθώς διαχειρίζεται τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Κροατία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τηλεοπτικού περιεχομένου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων διαγωνισμών ταλέντων, τηλεπαιχνιδιών, δραματικών και καθημερινών σειρών, καθώς και τηλεταινιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ακόλουθες επιτυχημένες τηλεοπτικές πλατφόρμες: Idol (στην Ελλάδα: Pop Idol), Got Talent (στην Ελλάδα: Ελλάδα έχεις ταλέντο), The X-Factor και Family Feud (στην Ελλάδα: Κόντρες).

Η εταιρία χρονολογείται από το 1931, όταν ιδρύθηκε η Compagnie Luxembourgeoise de Radiodiffusion (CLR). Η εταιρία εξέπεμψε το ίδιο πρόγραμμα σε διαφορετικές γλώσσες χρησιμοποιώντας, ωστόσο, την ίδια συχνότητα. O Όμιλος RTL προέκυψε την άνοιξη του 2000, μετά από συγχώνευση της CLT-UFA, με έδρα το Λουξεμβούργο, και της βρετανικής εταιρίας παραγωγής Pearson TV, η οποία ανήκε στον βρετανικό Όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Pearson plc. Η CLT-UFA είχε δημιουργήθηκε το 1997, όταν η εταιρία Bertelsmann AG, μέτοχος της UFA, και η Audiofina, μέτοχος του ιστορικού Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion (CLT), προχώρησαν σε συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Τον Ιούλιο του 2001, μετά από ανταλλαγή μετοχών με την βελγο-καναδική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Groupe Bruxelles Lambert (GBL), o Όμιλος Bertelsmann απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του Ομίλου RTL. Τον Δεκέμβριο του 2001, ο Όμιλος Bertelsmann συμφώνησε με την Pearson plc να εξαγοράσει τη συμμετοχή της, ποσοστού 22%, στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου RTL. Σήμερα, ο Όμιλος Bertelsmann κατέχει το 90,3% του μετοχικού κεφαλαίου του RTL, ενώ το εναπομένον 9,7% διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια Λουξεμβούργου και Βρυξελλών.

Οι επιχειρηματικές μονάδες

Τηλεόραση: Ο Όμιλος RTL αποτελεί το μεγαλύτερο τηλεοπτικό Όμιλο στην Ευρώπη. Καθημερινά, πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρωπαίων τηλεθεατών παρακολουθούν τα τηλεοπτικά κανάλια του RTL, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: RTL Television, RTL II, Super RTL, N-TV και VOX στη Γερμανία, M6 στη Γαλλία, RTL-TVI και Club RTL στο Βέλγιο, RTL 4, RTL 5, RTL 7 και RTL 8 στην Ολλανδία, Five στην Μεγάλη Βρετανία, RTL Klub στην Ουγγαρία, Ren TV στη Ρωσία, και RTL Televizija στην Κροατία.

Υλικό: O βραχίονας τηλεοπτικών παραγωγών του Ομίλου RTL, FremantleMedia, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής τηλεοπτικού υλικού παγκοσμίως, εξαιρουμένης της παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε χρόνο παράγει περισσότερες από 10.000 ώρες βραβευμένου οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο προβάλλεται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης σε 55 χώρες. Ο Όμιλος RTL είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους ανεξάρτητους διανομείς τηλεοπτικού υλικού παγκοσμίως, εκτός των ΗΠΑ, με δικαιώματα 19.000 ωρών οπτικοακουστικού υλικού σε 150 χώρες.

Ραδιόφωνο: Ναυαρχίδα του Ομίλου RTL αποτελεί ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός στη Γαλλία. Παράλληλα, η εταιρία κατέχει, ή συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα και άλλων ραδιοφωνικών σταθμών σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Λουξεμβούργο, καλύπτοντας καθημερινά μία αγορά εκατομμυρίων ακροατών.

Προτεινόμενα για εσάς