Προδομένοι αισθάνονται οι Σέρβοι του Κοσόβου

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 10:44
UPD:10:54
A- A A+

Στη διεθνή κοινότητα, στους θεσμούς του Κοσόβου, καθώς και στις αρχές του Βελιγραδίου επιρρίπτουν ευθύνες για τη δυσμενή θέση και κατάστασή τους οι Σέρβοι του Κοσόβου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του παραρτήματος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι, στη Σερβία.

«Η έρευνα έδειξε ότι οι Σέρβοι γνωρίζουν τη νέα πραγματικότητα στο Κόσοβο, αλλά είναι παρούσα μια έντονη επιρροή από τις αρχές του Βελιγραδίου να μην αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής του παραρτήματος της επιτροπής κ. Σόνια Μπίσερκο και τόνισε ότι «οι Σέρβοι επικρίνουν τη διεθνή κοινότητα, τους θεσμούς του Κοσόβου και τις αρχές του Βελιγραδίου, επειδή κανείς δεν διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης γι'αυτούς».

Η ίδια εκτίμησε ότι από την έρευνα έχει κάποιος την εντύπωση ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου είναι έτοιμοι να κάνουν νέες προσπάθειες και να συνεργαστούν με διάφορους οργανισμούς που θα εμφανιστούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής πλευράς. Τους διακατέχει ένα αίσθημα ανασφάλειας και προδοσίας από όλους τους πολιτικούς «παίκτες», αλλά και πικρία από τη σερβική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κ. Μπισέρκο, η ανεργία, η επιστροφή των προσφύγων, η προστασία και χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Σέρβους του Κοσόβου και ακολουθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της αποτελεσματικής επιβολής του νόμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠE, Tanjung

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή