Βιετνάμ: Εντατικοί έλεγχοι για γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 11:07
REUTERS/NICKY LOH

A- A A+

Αυξάνει το Βιετνάμ του ελέγχους του στην αγορά για επιμολυσμένο γάλα με μελαμίνη μετά τους αρχικούς ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκε η τοξική ουσία σε εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στο Βιετνάμ – νότιος γείτονα της Κίνας με 86,6 εκατ. κατοίκους – δεν αρρώστησε παιδί μετά την κατανάλωση κινεζικού γάλακτος, αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας προειδοποίησαν ότι προϊόντα με μελαμίνη ενδέχεται να διατέθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε επείγουσα εγκύκλιο στις επαρχιακές αρχές σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ ζητώντας να αποσύρουν τα προϊόντα χωρίς την κατάλληλη σήμανση, αλλά και να στείλουν δείγματα γάλακτος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ho Chi Minh City».

Ο συναγερμός σήμανε μετά την κατάσχεση στη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, περισσότερων από 16.700 λίτρων γάλακτος που παρήχθησαν από την Inner Mongolia Yili Industrial Group, αναφέρεται από στο δημοσίευμα.

Στέλεχος της βιετναμέζικης εταιρείας είπε – σύμφωνα με την εφημερίδα – ότι στις ποσότητες που κατασχέθηκαν βρέθηκε μελαμίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και να έχει και άλλες παρενέργειες εάν καταναλωθεί.

Η Inner Mongolia Yili Industrial Group συγκαταλέγεται μεταξύ 22 κινεζικών εταιρειών που οι κινεζικές αρχές έχουν βρει στα προϊόντα γάλακτος μελαμίνη. Η λίστα αυτή των εταιρειών δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ.

Η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για το γάλα σε σκόνη με μελαμίνη που είχε ως αποτέλεσμα να ασθενήσουν περισσότερα από 50.000 βρέφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή