Μνημόνιο με την Ιορδανία για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 19:27
A- A A+

Με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ σε δύο μεγάλα έργα στη Μαδηβά, όπου βρίσκονται σημαντικά προσκυνήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού της Ιορδανίας.

Το σχετικό μνημόνιο υπογράφηκε σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη, την υπουργό Προγραμματισμού και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ιορδανίας κα Suhair Al-Ali, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ιορδανικού Τουρισμού των ΗΠΑ, παρουσία του αμερικανού πρέσβη Robert Stephen Beecroft, στο Πατριαρχικό Σχολείο της Μαδηβάς.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο αρχαιολογικό πάρκο της Μαδηβά που ενώνει σε κοινή προσπάθεια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Ινστιτούτο Μωσαϊκών Τεχνων και Αναστήλωσης της Μαδηβά και τέλος την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID.

Τα δύο έργα αφορούν τους δύο ελληνορθόδοξους ναούς, του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται το καταπληκτικό βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο με την περιγραφή της ιστορίας όλων των φυλών του Ισραήλ και του ναού των Μαρτύρων που τελεί υπό την ιδιοκτησία του πρώτου.

Στον μεν πρώτο θα ανακαινιστεί το Οίκημα των Προσκυνητών που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος που τον περιβάλει και θα μετατραπεί σε κέντρο διερμηνείας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης των επισκεπτών με υψηλής ποιότητας πληροφοριακά μέσα, αποφορτίζοντας έτσι τον μικρό ναό από τον συνωστισμό και την μακρά διάρκεια αναμονής εισόδου.

Στο δεύτερο ναό, βασιλική της βυζαντινής περιόδου με εξαιρετικά επίσης ψηφιδωτά δαπέδου η οποία εφάπτεται του αρχαιολογικού πάρκου, πρόκειται να κατασκευαστεί ένας ειδικός προστατευτικός χώρος, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα ενοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και σύγχρονης διαχείρισής του ώστε οι επισκέπτες να έχουν μία πιό ολοκληρωμένη διάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της αναπτυξιακής βοήθειας της Ελλάδας προς την Ιορδανία, την οποία θεωρεί "χώρα προτεραιότητας", την περίοδο 2000-2007 έφθασε τα 10, 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τελευταία χρόνια ανήλθε σε 5,77 εκατ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή