Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (ΚΤΙ) Ταχμασέμπ Μαζαχερί αντικαταστάθηκε χθες Τρίτη από το γενικό της γραμματέα, Μαχμούντ Μπαχμάνι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.
Ο Μαζαχερί έγινε, έτσι, ο δεύτερος διοικητής που παραιτήθηκε στα τρία έτη που διαρκεί η θητεία του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο προηγούμενος ήταν ο Εμπραχίμ Σεϊμπάνι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2007 εξ αιτίας των διαφωνιών του με τον πρόεδρο όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική οικονομικής διαχείρισης.
Εως σήμερα, από την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ έχουν παραιτηθεί σταδιακά οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών· Εσωτερικών, Συνεταιρισμών, Πετρελαίου, Ορυχείων και Μετάλλων, Παιδείας, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικού Σχεδιασμού και κατάρτισης του προϋπολογισμού και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ¶λι Λαριτζανί. Αιτία, σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξε η εκδήλωση διαφωνιών με την πολιτική του προέδρου.
Το ISNA μετέδωσε την επίσημη επιστολή του Αχμαντινετζάντ προς τον Μπαχμάνι με την οποία του γνωστοποιεί τον διορισμό του και τον καλεί να μεγεθύνει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης του Ιράν και να αναβαθμίσει την αξία του εθνικού νομίσματος, του ριάλ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars είχε μεταδώσει το Σάββατο πληροφορίες περί πιθανής αντικατάστασης του Μαζαχερί εξ αιτίας των ανοικτών διαφωνιών των δυο ανδρών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Ο απελθών διοικητής της ΚΤΙ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ένα 3μηνο πρόγραμμα νομισματικής μεταρρύθμισης, που προέβλεπε την διαγραφή τριών μηδενικών από τα σημερινά νομίσματα ριάλ.
Κατόπιν εντολής του η κεντρική τράπεζα τύπωσε νέα χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ριάλ, που σχεδιαζόταν να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα χαρτονομίσματα των 500.000 ριάλ (ονομαστική ισοτιμία: 518 δολάρια) και 1 εκατομμυρίου (1.036$). Αν και η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι τα νέα νομίσματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν de facto, αρκετοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί και καταστήματα, περιλαμβανομένων και τραπεζών, δεν τα δέχονταν, λαμβάνοντας υπ’ όψη την διαφωνία της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι ξεπερνά το 26% (σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%) τα σημερινά νομίσματα δεν ανταποκρίνονται στις τιμές των αγαθών και οι πολίτες αναγκάζονται να μεταφέρουν τεράστια ποσά ακόμη και για απλές καθημερινές αγορές. Τα κέρματα έχουν ουσιαστικά αχρηστευτεί.
Οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν αφορμή κριτικής στον Αχμαντινετζάντ, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον δικό του πολιτικό χώρο. Κατηγορείται συχνά ότι αψηφά τη γνώμη των ειδικών, ειδικά σε οικονομικά θέματα, κι υιοθετεί πολιτικές βάσει ιδεολογικών προσεγγίσεων.
Εως σήμερα ο πρόεδρος δεν έχει εφαρμόσει την υπεσχημένη μεταρρύθμιση για την δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου.