Επαφές των Σκοπιανών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας

Στην ατζέντα των συνομιλιών και το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 15:06
A- A A+

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, στην ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κυριάρχησαν το ζήτημα του ονόματος και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι παρουσίασε τρεις λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, «παρεμποδίζεται η διαδικασία επίλυσης του». Οπως υποστήριξε, ο πρώτος είναι «η επιμονή της Ελλάδας να αρνείται το μακεδονικό έθνος και τη γλώσσα, καθιστώντας το θέμα αυτό μέρος των διαπραγματεύσεων», ο δεύτερος είναι «το αίτημα της Αθήνας για αλλαγή του Συντάγματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", το οποίο εκλαμβάνεται ως άρνηση της κυριαρχίας και παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα ενός κυρίαρχου κράτους», και ο τρίτος είναι «η απαίτηση της Ελλάδας να υποδείξει σε τρίτες χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" με το συνταγματικό της όνομα, να μεταβάλουν την απόφασή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, «μια αλλαγή των θέσεων της Ελλάδας θα διευκόλυνε τη διαδικασία, διευρύνοντας τις δυνατότητες λύσης του ζητήματος». ενω αμφότεροι οι συνομιλητές εκτίμησαν ότι η εκκρεμότητα μπορεί να λήξει, μόνον εάν και οι δύο χώρες κάνουν υποχωρήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος θα εγγυάται ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θα υπολογίσει τα κρατικά της συμφέροντα προκειμένου να λάβει τη σχετική απόφαση.

Το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου συζητήθηκε και στη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπ. Τσερβένκοφσκι, με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φάτμιρ Σεϊντίου.

Απαντώντας στην έκκληση του κ. Σεϊντίου για άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του θα λάβει υπόψη της τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσει σχετικά, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνοριοθέτησης μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει από το Κόσοβο πλήρη σεβασμό της συνταγματικής της ονομασίας.

Ο κ. Τσερβένκοφκσι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή