Μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας της Ελλάδος με την Ιορδανία υπεγράφη στην πόλη Μαδηβά από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Θεόδωρο Κασσίμη, την υπουργό Προγραμματισμού και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ιορδανίας, κα Suhair Al-Ali, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τον επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ιορδανικού Τουρισμού, παρουσία του Aμερικανού πρέσβη στο Αμμάν, κ. Robert Stephen Beecroft, στο Πατριαρχικό Σχολείο της Μαδηβά.
Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο αρχαιολογικό πάρκο της Μαδηβά που ενώνει σε κοινή προσπάθεια το ελληνικό ΥΠΕΞ, την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Ινστιτούτο Μωσαϊκών Τεχνών και Αναστήλωσης της Μαδηβά και την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID.
Τα δύο έργα αφορούν στους δύο ελληνορθόδοξους ναούς, του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται ένα σπάνιο βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο με την περιγραφή της ιστορίας όλων των φυλών του Ισραήλ, και του ναού των Μαρτύρων.
Στον μεν πρώτο, θα ανακαινιστεί το Οίκημα των Προσκυνητών που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος που τον περιβάλει και θα μετατραπεί σε κέντρο διερμηνείας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης των επισκεπτών με υψηλής ποιότητας πληροφοριακά μέσα.
Στον δεύτερο ναό, βασιλική της βυζαντινής περιόδου με εξαιρετικά επίσης ψηφιδωτά δαπέδου η οποία εφάπτεται του αρχαιολογικού πάρκου, πρόκειται να κατασκευαστεί ένας ειδικός προστατευτικός χώρος, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα ενοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και σύγχρονης διαχείρισής του.
«Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι για το ποσό των 487.000 ευρώ, αλλά γιατί θα προστατευθεί η βυζαντινή εκκλησία των Μαρτύρων και παράλληλα θα αναδειχθεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τα μωσαϊκά. Σε στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Θεόφιλο προχωρούμε σε δράσεις που θα βοηθήσουν και την ανάδειξη της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην περιοχή και την οικονομική ανάπτυξη της Ιορδανίας» δήλωσε ο κ. Κασσίμης μετά την υπογραφή του μνημονίου.
«Σήμερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καλείται να διαδραματίσει ένα σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, καθώς με την πνευματική του υπόσταση και θρησκευτική του αποστολή έχει άπειρες δυνατότητες να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και την συνδιαλλαγή μεταξύ των διαφόρων λαών. Με τις πνευματικές του δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό του έργο μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως με τα έργα αυτά, χάρη στη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, να συνδράμει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού που είναι αναγκαία για την περιοχή και την Ιορδανία», τόνισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.
Την ιδιαίτερη εκτίμηση της ιορδανικής κυβέρνησης για την βοήθεια και την υποστήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε η κα Al-Ali τονίζοντας ότι είναι άριστες οι σχέσεις των δυο χωρών. Αυτή η υπογραφή, όπως τόνισε η ίδια, θα ενισχύσει τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε και για την συζήτηση που είχε, πριν από την εκδήλωση, στο υπουργείο της, με τον κ. Κασσίμη, κατά την οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιορδανίας.