Ο Ντογάν και ο Ερντογάν

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 21:37

A- A A+

Τα έξι τελευταία χρόνια, η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) αποτελούσε μια σημαντική πηγή στήριξης προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Eνωση αυτή, που πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη, προσέδιδε στο AKP εγχώρια και διεθνή νομιμότητα και χρησίμευε στην απόκρουση των κατηγοριών ότι είναι ένα ισλαμικό κόμμα. Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι σχέσεις μεταξύ της TUSIAD και του AKP έχουν επιδεινωθεί. Και η αιτία είναι οι επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Αϊντίν Ντογάν, που η οικογένειά του κατέχει την προεδρία της Ενωσης. Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Ντογάν -στον οποίο ανήκουν τα μισά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας- είναι ένας πλούσιος και διεφθαρμένος επιχειρηματίας.

Η κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων οφείλεται στην κάλυψη από τον όμιλο Ντογάν μιας υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ένας γραφειοκράτης που διορίστηκε από το ΑΚΡ. Η δουλειά του ήταν να εποπτεύει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ένα γερμανικό δικαστήριο, όμως, ο άνθρωπος αυτός μετέφερε παράνομα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση, με έδρα τη Γερμανία, «Ντενίζ Φενερί», και τα χρησιμοποίησε για προσωπικό του κέρδος και για πολιτικές δραστηριότητες.

Για τον Ερντογάν, οι κατηγορίες αυτές αποσκοπούν στη δυσφήμηση του κόμματός του και η κάλυψη της υπόθεσης από τον όμιλο Ντογάν συνιστά «μιντιακή τρομοκρατία». Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί τον Ντογάν ότι ενδιαφέρθηκε γι' αυτή την υπόθεση, επειδή δεν του έδωσε άδεια να κτίσει ένα συγκρότημα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ντογάν απαντά ότι δεν πρόκειται να ορκιστεί πίστη στον Ερντογάν ή στο κόμμα του. Και ο λεκτικός πόλεμος συνεχίζεται.

Σύμφωνα όμως με τον Σονέρ Τσαγκαπτάι, από το Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το ζήτημα είναι πολιτικό. Και αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια του ΑΚΡ να εξουδετερώσει ένα οχυρό της αντιπολίτευσης.

Το ΑΚΡ ελέγχει ήδη τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν τα λαϊκά στρώματα, μοιράζοντας βοήθεια, με αντάλλαγμα ψήφους. Καθώς η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και ο στρατός αποδυναμωμένος, ο Ερντογάν στρέφεται εναντίον του μοναδικού πραγματικού αντιπάλου του, που δεν είναι άλλος από τον πρώην σύμμαχό του, Αϊντίν Ντογάν. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δείξει ότι αυτός είναι το αφεντικό.

Από την άλλη πλευρά, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, ο τούρκος πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του λαού από τους «δεφθαρμένους πλούσιους». Και προσδοκά μια ακόμη μεγάλη νίκη, έστω κι αν το κόστος είναι η διάλυση των παλιών συμμαχιών του κόμματος.

Θα φέρει αποτελέσματα αυτή η στρατηγική; Οπως και πολλοί άλλοι λαοί, οι Τούρκοι αισθάνονται μια απέχθεια απέναντι στους δισεκατομμυριούχους. Ο Ερντογάν ενδέχεται λοιπόν να πείσει τον Ντογάν να σταματήσει να καλύπτει την υπόθεση του γερμανικού δικαστηρίου και να πάψει να επικρίνει την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση αυτή, τα τουρκικά μέσα θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα, αλλά δεν θα είναι ανεξάρτητα. Κι αυτό, γιατί τα μέσα που δεν ανήκουν στον Ντογάν ανήκουν σε επιχειρηματίες που πρόσκεινται φιλικά προς το ΑΚΡ.

Μια άλλη πιθανή εκδοχή αυτής της σύγκρουσης είναι να συνεχίσουν τα μέσα του Ντογάν να καλύπτουν την υπόθεση που εμπλέκει το ΑΚΡ σε ένα σκάνδαλο ισλαμικής διαφθοράς. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίποινα του ΑΚΡ, που μπορεί να κάνει αγωγές εναντίον του Ντογάν, κατηγορώντας κι εκείνον για διαφθορά. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως να ωφελήσει ακόμη περισσότερο τον τούρκο πρωθυπουργό, οδηγώντας τους τούρκους επιχειρηματίες να συνταχθούν μαζί του. Το προηγούμενο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διδακτικό. Η απόφασή του να στείλει τον δισεκατομμυριούχο αντίπαλό του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς έκανε τους άλλους ρώσους δισεκατομμυριούχους είτε να εξοριστούν, είτε να δηλώσουν υποτέλεια στον Πούτιν. Ηδη, πολλά τουρκικά μέσα που πρόσκεινται στο ΑΚΡ έχουν αρχίσει τους υπαινιγμούς ότι ο Ντογάν εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, όπως είναι η παράνομη εισαγωγή χαρτιού στην Τουρκία...

Πηγή: Newsweek, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή