Ν. Κορέα: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στον ιδρυτή της Daewoo

Για απόπειρα φοροδιαφυγής
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 08:53
A- A A+

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδίκασε σήμερα δικαστήριο της Ν. Κορέας τον ιδρυτή του επιχειρηματικού ομίλου Daewoo για απόπειρα φοροαποφυγής ύψους δισεκατομμυρίων, αλλά του επέτρεψε να μείνει εκτός φυλακής λόγω της επίδειξης μεταμέλειας.

Ο Κιμ Γου-τσουνγκ, 71 ετών, ο οποίος είχε προβληθεί στο παρελθόν ως ήρωας στη Ν. Κορέα επειδή μετέτρεψε μια μικρή υφαντουργία σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της διεθνούς οικονομίας, ο οποίος στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του απασχολούσε 320.000 ανθρώπους σε 110 χώρες, ξέπεσε το 2006, όταν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8,5 ετών για διαφθορά, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εταιρικών χρεοκοπιών στην ιστορία.

Η ποινή του ανεστάλη λόγω της κατάστασης της υγείας του, και αργότερα του αποδόθηκε προεδρική χάρη.

Δικαστήριο της Σεούλ καταδίκασε τον Κιμ σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να αποκρύψει πόρους ύψους 100 δισ. ουόν (59 εκατ. ευρώ) με αναστολή δύο ετών. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Ο Κιμ, που εμφανίστηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο και ρουχισμό νοσοκομείου, απέφυγε να δηλώσει εάν θα ασκήσει έφεση. Είπε στους δικαστές ότι έχει συναίσθηση των ευθυνών που τον βαρύνουν, ενώ η κατηγορούσα αρχή εκτίμησε πως ίσως η πράξη του να μην έγινε εκ προμελέτης.

Η σειρά αποφάσεων με τις οποίες αρκετοί πρώην και νυν μεγιστάνες στη Ν. Κορέα απέφυγαν τη φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής προκαλεσε κριτική προς δικαστές στη χώρα, που μοιάζουν να επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση προς εγκληματίες του λευκού κολάρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή