ΥΠΕΞ: Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή της διαπραγμάτευσης

Σημαντική για την Ελλάδα η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 13:01
A- A A+

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια σημαντική στιγμή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το τι και πως αντιλαμβάνεται η άλλη πλευρά αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της και σταθερή στην επιδίωξή της να υπάρξει λύση». Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας μία αποτίμηση των επαφών της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν. Υόρκη.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είμαστε στην αφετηρία μιας νέας προσπάθειας και πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια, μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη, βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε τις αναφορές της υπουργού Εξωτερικών κατά τις συνομιλίες της και στην πορεία των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Όπως είπε, η κ. Μπακογιάννη είχε τη δυνατότητα να υπογραμμίσει στους συνομιλητές της ότι βεβαίως η στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένει μια σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της διακηρυγμένης επίσημης βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν βρίσκει την απαιτούμενη και λογικά αναμενόμενη ανταπόκριση σε ενέργειες. «Τα λόγια, πολλές φορές ή τις περισσότερες φορές, δεν ακολουθούνται από πράξεις. Και αυτό είναι ένα σημείο προβληματισμού», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «η ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει ορισμένες δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές στο ελληνικό κοινό. Για παράδειγμα, η άμεση και πολύ γρήγορη επαφή με τη νέα αμερικανική διοίκηση, διότι τα θέματα τα οποία θα χειριστούμε ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, ενδιαφέρουν τη Ρωσία, ενδιαφέρουν τον ΟΗΕ». «Δυο φορές τον χρόνο -πρόσθεσε- θα γίνει ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την ελληνική προεδρία. Όλα αυτά δίνουν μια βαρύτητα στο ρόλο που θα έχει η Προεδρία, ειδικά αυτή την περίοδο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή