Σε δύο ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση της ψήφου (34,5% έναντι 32,5% της Ν.Δ.), σε έρευνα της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η υποχώρηση του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φτάνουν μαζί το 67%), ενώ καταγράφονται δύο νέα στοιχεία σε σχέση με γκάλοπ της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο: Το ΠΑΣΟΚ κρίνεται ικανότερο της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ο Γ. Παπανδρέου καταλληλότερος ηγέτης απ' τον Κ. Καραμανλή.
Ο βαθμός συσπείρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης καταγράφεται στο 57%, ενώ οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι σημαντικές προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ, αλλά και προς τους Οικολόγους-Πράσινους.
Ακρίβεια-οικονομική κρίση και φτώχεια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας σε ισοδύναμα ποσοστά του 35%.
Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», ο κ. Καραμανλής διατηρεί στον τομέα της «ηγετικότητας» προβάδισμα, 45%, έναντι του κ. Παπανδρέου, 18%. Ομως, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 84% δηλώνει παράλληλα ότι έχει αισθανθεί θυμό μαζί του, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα το ποσοστό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 60%.
Επίσης, το «ηθικό πλεονέκτημα» που σταθερά διατηρούσε ο πρωθυπουργός από το 2004, πλέον εμφανίζεται να υποχωρεί. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί με 34% έναντι 21% του πρωθυπουργού. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο και κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών.
Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, η απάντηση της κοινής γνώμης είναι το «όνομα»: για τον πρωθυπουργό τούτο θεωρεί το 36% των ερωτηθέντων και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 47%.
Τέλος, σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», και στο ερώτημα «να παραιτηθεί ή όχι ο Θ. Ρουσόπουλος» το 62,3% των ερωτηθέντων απαντά Ναι, το 27,1% απαντά Όχι και το 10,6% αποκρίνεται «δεν ξέρω/δεν απαντώ».