Βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008 11:33
UPD:13:29
A- A A+

¶νοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στη Λευκορωσία για τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θεωρούνται από αναλυτές ως δοκιμασία της πολιτικής βούλησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με τις χώρες της Δύσης.

Τις 110 έδρες της Κάτω Βουλής διεκδικούν 263 υποψήφιοι, περιλαμβανομένων 70 του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Το 2004, οι αριθμοί ήταν 690 και 250 αντίστοιχα.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Δύση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της 14ετούς προεδρίας του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι παρατηρητές θα χαρακτηρίσουν την διαδικασία ελεύθερη και δίκαιη- κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συντηρητική και η εθνικιστική αντιπολίτευση ενδέχεται να καταλάβει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο έως για 30, ηγετικά στελέχη της ήδη έκαναν λόγο περί νοθείας. Το πόρισμα των ευρωπαίων παρατηρητών ενδέχεται να αποκτήσει σημασία βαρύτερη ακόμα και από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή