Στενή συνεργασία με τη Λιθουανία

Συνάντηση Καραμανλή-Κιρκίλας
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 12:32
UPD:12:33
A- A A+

Οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, η διεύρυνση της ΕΕ και ο ενεργειακός τομέας είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Λιθουανό ομόλογό του Τζεντιμίνας Κιρκίλας.

Οι δύο χώρες, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, προβλέπεται να συνεργαστούν στενά, για την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς βρίσκονται σε συνεχόμενες θέσεις στο σύστημα διαδοχής της προεδρίας.

Οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας.

«Επιδιώκουμε την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς αποτελεσματικής και ισορροπημένης συνεργασίας της ΕΕ με τους γείτονές της και για το σκοπό αυτό απαιτείται και μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της νότιας και της ανατολικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις ανάμεσα στις επιμέρους πρωτοβουλίες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη βάση κατά τη συνάντηση δόθηκε επίσης στις προκλήσεις που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, συζητήθηκαν η κατάσταση στον Καύκασο, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή