ΠΓΔΜ: Πλήρης διάσταση απόψεων προέδρου - πρωθυπουργού για το όνομα

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 21:55
A- A A+

Πλήρης διάσταση απόψεων αναφορικά με την προσέγγιση της εκκρεμότητας της ονομασίας, μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο, το απόγευμα στα Σκόπια.

«Δυστυχώς, αντί, στη σημερινή συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό, να συμφωνήσουμε για τις θέσεις μας και να χαράξουμε κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα μας, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση δεν άκουσε τη θέση του κ. Γκρούεφσκι για την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις εισηγήσεις , μεταξύ αυτών και την αξιοποίηση της δυνατότητας που άφησε ο κ. Νίμιτς, να υπάρξει ακόμη μία συνάντηση στην οποία η ΠΓΔΜ θα παρουσίαζε με σαφήνεια τις θέσεις της, πριν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ καταθέσει την οριστική του πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του που προκύπτουν από την διαπραγματευτική διαδικασία και αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά.

«Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό , σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την Δημοκρατία της Μακεδονίας, να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με άλλα λόγια τον καλώ να συμπεριφερθεί πραγματικά ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των ιδεών του κ. Νίμιτς, για να μην επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, όπως ανέφερε.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην απειληθεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του μακεδονικού λαού», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσερβένκοφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, προς «χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» όπως δήλωσε.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Ν.Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανήγγειλε νέα πρόταση και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς.

Τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον κ. Τσερβένκοφσκι, μετέδωσαν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση βάθυνε ακόμη περισσότερο το υπάρχον χάσμα μεταξύ των θέσεων των κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι επί του ζητήματος της ονομασίας και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μη εποικοδομητικό και φορτισμένο κλίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή