Β. Κορέα: Αναβάθμιση πυρηνικών εγκαταστάσεων

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 07:10
A- A A+

Αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της η Βόρεια Κορέα στο πεδίο όπου έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς πυραυλικές δοκιμές, σε μια ένδειξη ότι ετοιμάζεται να προβεί σε νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα Dong-a Ilbo (Σεούλ).

Το δημοσίευμα καταγράφεται ενώ η Πιονγκγιάνγκ αφήνει τις τελευταίες εβδομάδες να διαφανεί η απομάκρυνσή της από την διαδικασία εφαρμογής της εξαμερούς συμφωνίας για την καταστροφή του οπλικού πυρηνικού της προγράμματος και έκανε γνωστό ότι ξαναρχίζει την διαδικασία παραγωγής πλουτωνίου κατάλληλου για πυρηνικά όπλα.

Χθες Τετάρτη ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ βρισκόταν στη Σεούλ σε μια προσπάθεια «διάσωσης» της συμφωνίας.

Η τοποθεσία από όπου αναμένεται να γίνει η δοκιμαστική εκτόξευση είναι αυτή στο Μουσουντάν-ρι, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας. Από εκεί είχε εκτοξευθεί ο Taepodong-2, ο οποίος θεωρητικά είχε δραστικό βεληνεκές 4.300 χλμ., αλλά ανεφλέγη και καταστράφηκε κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης του το 2006.

Η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Χθες ο Κρις Χιλ δήλωσε ότι προωθεί ένα σχέδιο, στο οποίο «κεντρικό ρόλο» θα έχει η Κίνα, για την επίτευξη συμβιβασμού και την επαναφορά της συμφωνίας σε ισχύ. «Είμαστε σε μια δύσκολη και πολύ σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χιλ».

Πάντως χθες Τετάρτη η Βόρεια Κορέα ζήτησε τη συνέχιση των επαφών με νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς, "εκπλήσσοντας" αρκετούς παρατηρητές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή