Στη Γεωργία οι Ευρωπαίοι παρατηρητές για την επίβλεψη της εκεχειρίας

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 07:34
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI

A- A A+

Αρχισε χθες Τετάρτη η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία, όπου θα επιβλέπουν την εκεχειρία και την διαδικασία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου που συντάραξε τη χώρα του Καυκάσου.

Οι παρατηρητές της Αποστολής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMM) μετέβησαν επίσης στην υπό ρωσικό έλεγχο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη Νότια Οσετία παρά τις δηλώσεις της Μόσχας ότι δεν θα την άφηνε να εισέλθει στην περιοχή αμέσως.

«Η έναρξη των επιχειρήσεων της EUMM εξελίχθηκε ομαλά. Οι περίπολοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαφή με τις αρχές και τον πληθυσμό», ανέφερε η αποστολή σε ανακοινωθέν της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Χάνσγιοργκ Χάμπερ, η δράση της θα επικεντρωθεί στις περιοχές γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, προς το παρόν. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά και ότι οι επαφές με τους Ρώσους θα συνεχιστούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα τιμήσει την δέσμευσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες που αποτελούν αναντίρρητα γεωργιανό έδαφος έως την 10η Οκτωβρίου, την καθορισμένη ημερομηνία στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβησε η Ε.Ε.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στη Στρέλνα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι «έως την 10η Οκτωβρίου οι (Ρώσοι) κυανόκρανοι θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Γεωργίας«.

Η Μόσχα δεν θεωρεί ως έδαφος της Γεωργίας την επικράτεια της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή